Sunday, November 23, 2008

Bubur Ikan


Sumber: Nutrition Society of Malaysia

Bahan-bahan

300 g ikan kurau, tanpa kulit dan dipotong dadu

10 g (1 ulas) bawang merah, dipotong hiris

20 g (2 sudu makan) kicap cair

10 g (2 sudu teh) halia segar, dipotong nipis

10 g (1 sudu makan) minyak bijan

garam dan lada sulah secukup rasa

100 g (1 cawan) beras

7-9 cawan air


Untuk hiasan

20 g bawang merah, dipotong hiris dan digoreng kuning

4 sudu makan daun bawang dan daun saderi, dipotong halus

Cara memasak

Bersihkan beras dan masukkan air, bawang merah dan masak dengan api yang per­lahan hingga nasi kembang. Jika perlu, tambah dengan air mendidih. Masak hingga kembang mengikut selesa sendiri.

Campur ikan, halia bersama minyak bijan ke dalam kanji yang telah disediakan.

Perasakan dengan garam, lada sulah dan kicap dan masak hingga 5 minit. Angkat.

Hiaskan dengan bawang goreng, daun saderi dan daun bawang.

No comments: