Saturday, November 22, 2008

Ikan Tandoori

Sumber: Nutrition Society of Malaysia

Hidangan untuk 5 orang

Bahan-bahan

350 g (2 ekor sederhana) ikan bawal hitam

75 ml (1/2 cawan) yogurt rendah lemak

10 g (1 biji) limau nipis, diambil jusnya

Bahan kisar:

10 g (1 biji) bawang merah

25 g (2 sm) halia

10 g (4 ulas) bawang putih

5 g (2 sudu makan) serbuk cili

10 g (1 sudu teh) serbuk kunyit

1 g (1/4 sudu teh) serbuk kulit kayu manis

2 biji buah pelaga

2.5 g (1/2 sudu teh) garam

Cara memasak
Gaulkan ikan bersama bahan kisar, yogurt dan jus limau nipis serta garam.
Perap ikan selama 1 jam.
Panggang ikan di dalam ketuhar sehingga masak.


Berat satu hidangan: 150 g

No comments: