Wednesday, September 17, 2008

Wantan



Sumber : Wan Mastura

Bahan-bahan
100gm udang
100gm isi ikan tenggiri atau apa2 isi ikan paus pon boleh da..
100gm chicken fillet
10 bijik water chestnut
1 bawang besar
1 biji telur
daun bawang sikit (hari tu tak taruk)
2-3Tb cornflour
1tsp garam
2tsp gula
1tsp pepper
2tsp sesame oil
Kulit wantan dalam 50-60 keeping

Cara Membuatnya

1. Cincangkan udang, isi ikan isi ayam, water chestnut, bawang besar, daun bawang atau kalau very the rajin masuk food processor and pulse.

2. Combinekan semua bahan dan rasakan. Kuantiti seasoning atas tu as a guide tapi bolehlah tambah apa2 yang patut.

3. Perap dalam ½ jam.

4. Bubuh dalam 1Tb dalam kulit wantan, celup air keliling dan tutup kulit wantan (seal), kalau square jd triangle, kalau bulat jadilah separuh bulat atau bolehlah bentuk ikut suka masing2.

5. Deep fry dan makan cicah cili sos thai….sedapnyaaaaaa

Nota :
Alternative boleh buat wantan soup instead of goreng.

No comments: