Wednesday, September 17, 2008

Spaghetti Goreng



Sumber & Gambar : Lynn Sham

Bahan A:
200 gm isi ayam, hiris nipis
10 ekor udang
2 sudu makan (bumbung) sos barbeku tradisional
2 sudu makan (bumbung) sos tiram
2 sudu makan sos lada hitam
1 sudu makan oregano
1 sudu makan lada hitam, tumbuk kasar - boleh kurangkan jika tak mahu pedas
Sedikit lada sulah

Bahan B:
1 labu bawang besar, hiris
4 ulas bawang putih, cincang
1 biji tomato, hiris
1/2 biji lada benggala, hiris

Bahan C:
200 gm spaghetti, direbus

Cara menyediakannya:

1. Campurkan semua bahan A dan perap (saya perap dalam 4 jam).

2. Panaskan sedikit minyak zaitun, tumis bawang besar dan bawang putih.

3. Masukkan A, tomato dan sedikit air.

4. Setelah mendidih, masukkan spaghetti dan lada benggala. Gaul rata.

5. Sedia untuk dihidang.

No comments: