Bahan-bahan
150 g (2 keping) ikan tenggiri
125 ml (1/2 cawan) susu cair
250 g (1 cawan) kelapa parut, digoreng tanpa minyak untuk dibuat kerisik
20 g rempah kari ikan
70 g (3 batang) serai
29 g (1 sm) halia
20 g (1 sm) lengkuas
80 g (7 ulas) bawang merah
20 g (4 ulas) bawang putih
15 g (1/2 sudu makan) air asam jawa
10 g (1 sudu makan) minyak sayuran
garam secukup rasa
Dedaun untuk bungkusan - 1 pelepah daun pisang
Daun A
20 helai pucuk ubi
10 helai pucuk betik
10 helai pucuk mengkudu
10 helai pucuk puding kuning pendek
10 helai pucuk semangkuk
10 helai pucuk beruas
Daun B - mayang halus
3 helai daun kunyit
20 helai daun selasih
20 tangkai pucuk kesom
Cara memasak
Bersihkan ikan.
Gaulkan semua bahan-bahan digiling bersama-sama rempah kari ikan.
Panaskan sedikit minyak. Masukkan bahan-bahan yang dikisar termasuk kerisik, air dan kacau hingga rata. Perlahankan api dan biarkan sehingga mendidih.
Tambahkan air asam jawa, susu cair dan garam. Biarkan mendidih selama 10 minit atau sehingga kuah pekat.
Cara membungkus
Bentangkan daun pisang dan susun setengah bahagian dedaun (A) di atasnya.
Letakkan ikan di tengah dan jiruskan rempah yang dimasak tadi.
Taburkan dedaun yang dimayang halus (B) ke atas ikan. Susun baki dedaun (A) dan tutup bungkusan dengan rapi.
Kukus selama 30 minit hingga masak.
Sesuai dihidangkan dengan nasi.
No comments:
Post a Comment