Saturday, November 22, 2008
Pais Ikan Kembung
Sumber: Nutrition Society of Malaysia
Bahan-bahan
600 g (5 ekor) ikan kembung, dibersihkan
Bahan Kisar
*20 g (20 biji) lada kering, direndam dengan air panas dan dibuang biji
50 g (5 ulas) bawang merah
20 g (4 ulas) bawang putih
10 g (2.5 sm) halia
5 g (1 sm) kunyit
10 g (4 helai) daun kunyit, dihiris halus-halus
5 g (1 sudu teh) garam
daun pisang, dipotong 18 x 22 sm, bergantung kepada saiz ikan
lidi kelapa sepanjang 3 sm, ditajamkan pada satu hujungnya
Cara memasak
Campurkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi dengan garam dan daun kunyit. Bahagikan kepada 5 bahagian.
Ambil 1 ekor ikan kembung dan gaul bersama 1 bahagian bahan yang telah dikisar tadi.
Bungkus dengan daun pisang dan sematkan dengan lidi kelapa.
Ulang langkah (2) untuk setiap ekor ikan.
Bakar ikan sehingga masak (20 - 30 minit).
Nota:* Jika inginkan pais ikan yang lebih pedas, lada kering boleh ditambah
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment