Saturday, November 22, 2008

Pais Ikan Kembung


Sumber: Nutrition Society of Malaysia

Bahan-bahan
600 g (5 ekor) ikan kembung, dibersihkan

Bahan Kisar
*20 g (20 biji) lada kering, direndam dengan air panas dan dibuang biji
50 g (5 ulas) bawang merah
20 g (4 ulas) bawang putih
10 g (2.5 sm) halia
5 g (1 sm) kunyit

10 g (4 helai) daun kunyit, dihiris halus-halus
5 g (1 sudu teh) garam
daun pisang, dipotong 18 x 22 sm, bergantung kepada saiz ikan
lidi kelapa sepanjang 3 sm, ditajamkan pada satu hujungnya

Cara memasak

Campurkan bahan-bahan yang telah di­kisar tadi dengan garam dan daun kunyit. Bahagikan kepada 5 bahagian.

Ambil 1 ekor ikan kembung dan gaul ber­sama 1 bahagian bahan yang telah dikisar tadi.

Bungkus dengan daun pisang dan sematkan dengan lidi kelapa.

Ulang langkah (2) untuk setiap ekor ikan.

Bakar ikan sehingga masak (20 - 30 minit).

Nota:* Jika inginkan pais ikan yang lebih pedas, lada kering boleh ditambah

No comments: