Saturday, November 22, 2008

Laksa Johor


Sumber: Nutrition Society of Malaysia

Bahan-bahan

250 g (5 cawan) mee laksa/spaghetti

250 g (2 keping) ikan parang/tenggiri

125 ml (1/2 cawan) susu rendah lemak

60 ml (1/4 cawan) pati santan

15 g (1 sudu makan) kerisik

10 g (2 keping) asam keping

5 g (1 sudu teh) gula pasir

5 g (1 sudu teh) garam kasar

500 ml (2 cawan) air

Bahan-bahan (A) untuk dikisar

100 g (1/3 cawan) udang basah, dibuang kulit

50 g (1/2 cawan) udang kering

50 g (1/2 biji) bawang besar

25 g (5 ulas) bawang merah

10 g (2 ulas) bawang putih

10 g (1 sm) halia

10 g (1 sm) lengkuas

60 g (2 batang) serai, dihiris halus

10 g (1 sm) kunyit hidup

30 g (1 bungkus) rempah kari ikan

Untuk Hiasan

300 g (1 biji) timun, dibuang kulit dan dihiris halus

150 g (1 batang) lobak merah, dihiris halus

100 g (1/2 cawan) kacang panjang, dipotong kecil

90 g (1 biji) bawang besar, dihiris bulat

30 g (2 biji) limau nipis, dipotong serong

250 g taugeh, dibuang ekor

daun kesom dan daun selasih, dihiris halus

1 mangkuk sambal belacan kulit limau nipis


Cara memasak
Giling bahan-bahan (A) sehingga lumat.

Siang dan cuci ikan dengan asam dan garam. Rebus ikan. Buang tulangnya dan giling isi hingga halus.

Masukkan bahan-bahan yang bercampur rempah tadi dan air rebusan ke dalam periuk. Jerang air atas api. Kacau rata dan biarkan sehingga garing dan naik baunya.

Masukkan susu rendah lemak dan setelah mendidih beberapa kali, masukkan pati santan dan asam keping.

Masukkan garam, gula dan kerisik. Kuah laksa ini elok dijerang lama sedikit supaya semuanya mesra dan agak pekat. Sambil dijerang kacau selalu.

Celurkan mee laksa di dalam air mendidih yang dibubuh sedikit garam. Setelah lembut, angkat dan cuci dengan air sejuk. Toskan segera.

Untuk menghidang, menuang kuah ke atas mee laksa, diikuti daun kesom, daun selasih, taugeh, timun, lobak merah dan kacang panjang. Jika suka, taburkan juga hirisan bawang. Boleh juga dimakan dengan sambal belacan dan perahan air limau nipis.

No comments: