Saturday, November 22, 2008

Ayam, Taugeh & Koay Teow


Sumber: Nutrition Society of Malaysia
Hidangan untuk 5 orang

Bahan-bahan

600 g (1/2 ekor) ayam

500 g taugeh

500 g koay teow

15 g (2 sudu makan) minyak bijan

50 g (5 sudu makan) kicap cair

sedikit lada sulah

250 g (1 biji) timun

setangkai daun bawang dan daun ketumbar, dihiris

garam secukup rasa

20 cawan air untuk rebusan

sedikit bawang goreng

Bahan-bahan untuk sos

40 g (3 biji) cili merah

4 g (1 sm) halia

50 g (3 biji) limau kasturi, ambil jusnya

2 g (1/2 sudu teh) gula

5 g (1 sudu teh) garam

Cara memasak
Bersihkan ayam. Buang kulit dan lemak yang kelihatan.
Masak air di dalam periuk, tambah ½ sudu teh garam.
Bila air telah mendidih, masukkan ayam, perlahankan api.
Reneh ayam sehingga empuk selama lebih kurang 45 minit.
Setelah ayam empuk, rendam ayam di dalam air sejuk selama 30 minit supaya dagingnya lembut dan licin.
Keluarkan ayam dan potong kecil-kecil (seperti ayam untuk nasi ayam) untuk dihidangkan.

Susun hirisan timun dalam pinggan. Letakkan ayam yang telah dipotong di atasnya.
Tambah 1 sudu makan kicap cair, 1 sudu makan minyak bijan, daun bawang dan ketumbar yang telah dihiris dan sedikit lada sulah ke atas ayam.

Hidangkan ayam bersama taugeh, sup ayam, koay teow dan sos cili.

Taugeh celur - Rebus satu periuk air.
Masukkan taugeh seketika, angkat dan toskan. Taugeh seharusnya masih rangup.
Bubuh taugeh di atas pinggan. Hidangkan.

Sos cili - Tumbuk cili dan halia, tambah jus asam limau, garam dan gula.

Koay Teow - Celur koay teow, hidang di dalam pinggan. Hidangkan lada sulah, kicap cair berasingan. Tambah bahan-bahan berkenaan apabila sedia untuk dimakan.

Berat satu hidangan: 550 g

No comments: