Sumber: Nutrition Society of Malaysia
Bahan-bahan
300 g ikan kurau, tanpa kulit dan dipotong dadu
10 g (1 ulas) bawang merah, dipotong hiris
20 g (2 sudu makan) kicap cair
10 g (2 sudu teh) halia segar, dipotong nipis
10 g (1 sudu makan) minyak bijan
garam dan lada sulah secukup rasa
100 g (1 cawan) beras
7-9 cawan air
Untuk hiasan
20 g bawang merah, dipotong hiris dan digoreng kuning
4 sudu makan daun bawang dan daun saderi, dipotong halus
Cara memasak
Bersihkan beras dan masukkan air, bawang merah dan masak dengan api yang perlahan hingga nasi kembang. Jika perlu, tambah dengan air mendidih. Masak hingga kembang mengikut selesa sendiri.
Campur ikan, halia bersama minyak bijan ke dalam kanji yang telah disediakan.
Perasakan dengan garam, lada sulah dan kicap dan masak hingga 5 minit. Angkat.
Hiaskan dengan bawang goreng, daun saderi dan daun bawang.
No comments:
Post a Comment