Sumber: Nutrition Society of Malaysia
Bahan-bahan
250 g (5 biji) telur, dipukul (3 dibuang kuningnya)
100 ml (1/2 cawan) pati santan, dicampur dengan 100 ml (1/2 cawan) susu skim
15 g (1 sudu makan) tepung jagung
1 pokok daun ketumbar - dicincang
1 pokok daun bawang - dicincang
daun pisang untuk membungkus
garam secukup rasa
Bahan digiling
600 g ikan tenggiri, tanpa tulang
12 g (1.2 sm) halia
20 g (2 sm) kunyit hidup
80 g (8 ulas) bawang merah
40 g (4 ulas) bawang putih
7 g (7 biji) cili kering
25 g (1 batang) serai
5 g (1 sudu teh) jintan manis
5 g (1 sudu teh) jintan putih
10 g (1 sudu makan) ketumbar
25 g (1 sudu makan) gula merah
Cara memasak
Campurkan semua bahan-bahan dan gaul rata-rata.
Ambil sedikit bancuhan tadi dan letak atas daun pisang.
Bungkus dan kukus selama 30 minit.
No comments:
Post a Comment